Pada suatu hari seorang kawan telah mengajak aku kekebun nya
untuk makan tengahari didangau nya yang baru dibina.Makan yang dimaksudkan oleh
kawan aku merupakan makan santai2 sambil menikmati suasana indah
dikebunnya.Makan seperti tempat berkelah.Lauk yang selalu ada ditempat macam ni
ialah ikan kering yang dibakar atau hanya budu botol.Mungkin ada ikan sungai
yang dipanggang tawar untuk dicicah dengan budu...
Kawan aku telah mengusahakan tanaman sawit,Sawit yang ditanam
nya baru berumur beberapa bulan.Untuk memenuhi masa untuk memungut hasil sawit
yang hanya setinggi lutut,beliau telah mengusahakan tanaman lain seperti
pisang,timun kampung,labu,lada dan beberapa jenis tanaman lain,salah satu nya
ialah ubi kayu..
Didangau tempat beliau berteduh dari kepenatan berkerja
mempunyai peralatan memasak yang asas seperti
dua biji periuk,kendi,beberapa pingan mangkuk gelas serta sudu dan sodep. Dengan peralatan ini
lah kawan aku seharian dikebun nya,tidak balik kerumah untuk makan tengahari.Memasak
secara ala kadar dikebun menjadikan kerja berpanjangan tanpa memikirkan soal
lapar dan dahaga.Memasak nasi hanya lah diletak atas tungku batu yang dibuat
dan sementara nasi masak mungkin boleh mencari pucuk ulam.Ulam2 mudah yang
terdapat dikebun seperti,pucuk jering,pucuk lebam,pucuk serai kayu,sulur ribu2
(mcm asparagus),klu bernasib baik akan berjumpa dengan pucuk sebarau.pendek
kata pucuk ulam sangat mudah dijumpai dikebun2 atau dipinggir2 hutan.....
Kemudahan asas yang lain untuk keperluan ialah sebatang alur yg sangat
jernih air nya mengalir.Disitu boleh mandi manda dan memancing ikan kalau perlu
untuk dibuat lauk,Boleh dikatakan alur ini sangat mewah dengan ikan
seluang,ikan tebal sisik,ikah tapah bembam dan beberapa jenis ikan yang
mendiami dialur yang jauh dari sungai
besar.Sebenarnya masih ada lagi tempat untuk memancing secara kecil2an walaupun
kawasan disekeliling telah banyak kebun yg dibuka. Dengan mengambil batang
joran salak boleh saja mencuba nasib yang sememangnya menjanjikan hasil yang
baik untuk sesatu waktu untuk makan tengah hari.
Sementara menunggu nasi masak aku mengambil kesempatan untuk
bakar ubi kayu yang ada didangau tersebut.Mungkin kawan aku telah cabut ubi
kayu semasa aku belum lagi sampai dikebun nya.Bakar ubi kayu tak jadi masalah kerana
ubi kayu hanya perlu diletak ditepi api yang dimasa yang sama sedang memasak
nasi.Kalau perlu ubi kayu boleh saja dibakar diunggun yang sedia ada
dikebun2.Membakar ubi kayu tak memerlukan api yang marak membara hanya perlu
ditanam didalam abu ditempat unggun,dengan cara demikian ubi tak hanggus dan
tak perlu menjaga nya.Dalam kadar 10 atau 20 minit ubi kayu yang dibakar dengan
cara menanam kedalam abu unggun akan masak sepenuhnya.
Membakar ubi kayu telah mengimbau zaman kecil aku,semasa
keluarga aku sangat susah hidupnya.Ditahun2 kecil aku makan ubi kayu bakar
seolah2 menjadi rutin harian.Dimasa itu keluarga aku menanam padi huma,padi
huma biasanya dibuat dikawasan yg tinggi iaitu tak memerlukan air seperti sawah
padi.Kawasan penanaman padi huma biasanya akan ada tanaman lain untuk keperluan
harian seperti sayuran,tebu,ubi keledek,jagung dan tak terlepas ubi kayu.Aku
serta keluarga akan ke huma setiap hari selepas balik dari sekolah,Aktiviti
dikebun banyak yang melibatkan kegiatan bermain dari buat kerja (nak buat kerja
mcm mana masih kecik) dimasa itu pilihan makanan memang tiada langsung,jadi
pilihan yang ada hanya bakar ubi kayu atau bakar ubi keledek,Ubi kayu yang
direbus seolah2 menjadi makanan ruji,Rebus ubi kayu telah menjadi tugas
emak,bakar ubi kayu menjadi pilihan masing2,Kalau diingat semua tu seperti nak
menitis air mata,zaman yang ditinggalkan terasa amat jauh perginya...
Berbalik kpd kisah aku dikebun
sawit kawan aku,Sebenarnya aku sendiri mempunyai kebun iaitu kebun
buah2an,kebun aku terletak agak jauh dari kebun kawan aku,aku sendiri memang
jarang kekebun mungkin disebabkan oleh malas,lagi pun kebun buah2an hanya
mengeluarkan hasil hanya setahun sekali,dengan sebab itu lah aku jarang masuk
kekebun.jadi tinggal lah kebun aku dengan semak samun yang tinggi
menjulang,kebun aku tak mempunyai kemudahan fizikal yang menarik,kebun aku
tak mempunyai anak sungai seperti kebun kawan aku kerana kebun aku terletak
atas bukit,kebun aku mempunyai pemandangan yang sangat indah kerana ketinggian
nya.(indah tak boleh makan,hahaha)
Ubi kayu yang sudah masak aku makan sedikit2 sambil menunggu
kawan aku balik kedangau nya dari tengah kebun kerana mencari ulam,ditangan nya
kelihatan pucuk ulam yg aku ceritakan tadi dan disebelah lagi tangan nya
kelihatan seberkas ubi kayu yang aku yakin akan dibagi kapada aku untuk dibawa
balik.Berkawan menjanjikan rezeki yg murah.
.Nasi yang ditanak sudah pun masak,ulam yang dicari telah pun
dapat,aku dengan kawan aku telah menghabiskan seperiuk nasi dengan sangat
pelahap kerana terlalu sedap,Hal2 yang macam ini tak ramai yang akan dapat
rasa,hanya mereka yang dah biasa dikebun akan rasa keindahan makan
didangau.Mungkin itu yang aku rasa tapi kapada sesetengah orang perkara yang
macam ini tak memberi apa2 erti kapada mereka,Tujuan tulisan aku hanya lah
ingin menceritakan senang susah menjadi orang kampung,senang susah untuk
membuat kebun dengan segala macam keperitan..SEKIAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan