Buah kekabu yang belum matang
Aku sendiri tak tau kekabu ni jenis apa,fabrik kah atau
apa,yang aku tahu kekabu seakan2 kapas malah boleh dikatakan seperti
kapas,Kekabu dihasilkan dari pokok yang sangat besar dan kapas dihasilkan dari
pokok yang kecil2 sahaja (aku tenguk dalam buku).Cuma pokok kapas tak tumbuh
dinegara yang beriklim tropika dan pokok kekabu tumbuh dinegara2 seperti
malaysia.
Buah kekabu yang dah matang
Kekabu
telah digunakan oleh orang2 terdahulu untuk membuat alas tidur yakni tilam dan
bantal dan dinamakan sebagai tilam kekabu dan bantal kekabu,Kekabu digunakan
sangat meluas dimasa2 dulu untuk kegunaan ini.Kekabu sudah tidak digunakan lagi
setelah ada nya bermacam2 jenis tilam moden,Sejak itu tilam dan bantal kekabu
telah dipandang sepi,padahal tilam kekabu sangat sesuai digunakan kerana keselesaannya. Tilam kekabu tidak panas dimusim panas dan
sangat selesa dimusim hujan,Tilam kekabu sangat melengkapi dan cukup....
Isi buah kekabu iaitu kekabunya
Yang aku nak cerita ialah keajaiban pokok kekabu yang
mengeluarkan kekabu,Pada awal pokok kekabu berbuah,buah yang dikeluarkan serupa
sahaja dengan buah2 yang lain malah kalau ditenguk sekali imbas buah kekabu
seperti boleh dimakan,cantik dan mengiurkan tetapi bila tempuh matang nya
sampai buah kekabu akan mengeluarkan kekabu yang kering dari buah nya,seolah2
seperti sesuatu yang agak pelik,kekabu nya bila disentuh akan terasa keselesaan
nya.
Kekabu...Serupa dengan kapas
Pada sepokok kekabu akan berbuah beribu2 biji buah kekabu,Warna buah kekabu pada masa putik nya ialah warna hijau dan bila dah matang akan berwarna seakan2 hitam,Buah kekabu yang dah matang akan dikait mengunakan galah dan diambil hanya kekabu nya yang berwarna putih,Kekabu ini akan dijemur sekering2 nya dan disimpan didalam guni hingga diambil bila hendak digunakan sama ada untuk membuat tilam atau dibuat bantal,Pada hemat aku sepokok pokok kekabu boleh dibuat tilam sehingga sepuluh buah tilam,Kekabu sangat tahan lama sehingga berpuluh2 tahun kalau dijaga dengan baik,Cara menjaga kekabu samaada yang sudah dijadikan tilam ialah dibiarkan sentiasa dalam keadaan kering.Kalau basah hendak lah dijemur dipanas matahari...
Buah kekabu yang aku ambik gambar nya
Mungkin kerana mudah untuk mendapatkan tilam,tilam kekabu sudah tak dihiraukan lagi,mungkin kerana payah untuk membuatnya atau tak ada orang yang benar2 mahir untuk membuat tilam kekabu,maka tilam kekabu hanya tinggal sejarah.
Pada masa kecil aku,aku pernah tidur ditilam kekabu kepunyaan arwah datuk aku,selepas itu tilam itu telah diambil oleh anak2 nya,dimasa itu tilam kekabu menjadi rebutan walau pun ada tilam moden yang berjenama terkenal,mungkin kerana keselesaan nya menjadikan tilam kekabu menjadi rebutan,Sehingga sekarang aku tak pernah lihat tilam kekabu walau pun kekabu banyak memutih luruh disekitar kampung aku,Sekian....
Batang pokok kekabu yang besarnya lebih dari 20 inci garis pusat,malah ada yang lebih besar dari yang ini..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan