Isnin, 29 Ogos 2011

BUAT LEMANG

Buat lemang
Salah satu juadah hari raya yang mesti ada ialah lemang,kalau tak ada lemang macam tak lengkaphidangan pada pagi raya...

Resepi untuk buat lemang ni mudah sangat2,
1)pulut
2)kelapa
3) garam
4)Air
tu je.cuma untuk menyedapkan lagi lemang kita tu,kita hendaklah memerah kelapa yang dikukur atau diparut dengan menguna air kelapa tu jugak.maksudnya jangan campur dengan air...
(Buluh ni dinamakan buluh mentul,salah satu dari nama buluh,buluh ni ialah buluh yang sangat popular untuk dibuat lemang dan nama buluh ni pun ialah buluh lemang.Buluh yang ni sangat bersih didalam nya hingga tak perlu dibasuh,oleh kerana miangnya yang sangat banyak disebelah luar maka buluh ni perlu juga dibasuh)
Sebenarnya nak buat lemang ni tak lah payah sangat,Tapi yang payah nak buat lemang adalah untuk menhadirkan kelengkapan nya seperti buluh dan daun.Bagi aku nak mengadakan bahan2 tu semua jugak tak lah payah tapi memerlukan sedikit pergorbanan iaitu memasuki hutan untuk mendapatkan nya,Buluh lemang ni pulak bukan lah buluh biasa seperti yang terdapat ditepi2 sungai,ianya buluh yang seperti telah dikhaskan untuk dibuat lemang dan nama nya pun buluh lemang..Buluh lain yang boleh dibuat lemang seperti buluh nipis,buluh berang dan banyak lagi dari 600 species buluh.Buluh2 lain yang aku tau seperti buluh cina,buluh mata rusa,buluh gading,buluh minyak buluh betung,buluh aur dan banyak lagi,tak tersebut,Tidak semua buluh boleh dibuat lemang kerana berbeza saiz dan kebersihannya,Buluh lemang biasa nya sangat bersih sehingga tak payah dibersihkan,kalau perlu dibersihkan pun kerana miang buluhnya je.

Di tempat aku ni, untuk mencari bahan2 seperti buluh dan daun tak lah payah sangat kerana berdekatan dengan kampung aku ada hutan yang berusia 130juta tahun(dakwaan pengkaji hutan hujan tropikal,aku rasa kajian tu loyar buruk je,saja2 puak2 tu nk tunjuk pandai...kata seorang kawan aku yang tak lulus mana2 universiti.dia kata, saintis ni tenguk urat kayu dalam batang kayu untuk menentu usia pokok,kalau batu pulak dia orang akan pecahkan batu, lepas tu dia orang akan seperong kedalam batu tu dan tahu lah berapa kah usia batu tu).Masuk je kedalam hutan kita akan terasa macam cerita fiksen sains LOST plk,dlm hutan ni macam2 ada tau gajah, rimau, ular tedung dan sebagainya.Pendek kata nak cari buluh lemang ni macam nak gi perang dah,segala kelengkapan kena bawak,hehehe....
 
(Buluh terpaksa dibasuh dengan bersih sebab miangnya terlalu banyak dan sangat gatal bila terkena kulit)

(rupa daun lerek yang dijadikan pengalas pulut didalam buluh,daun2 lain yang biasa digunakan untuk mengalas pulut ialah daun pisang,daun tebu,daun2 lain aku tak tahu,huhuhu..)

Atas sebab2 diataslah menjadi payah untuk membuat lemang kerana bahan asas untuk buat lemang adalah buluh lemang.Kalau dimasa2 dahulu 15hari berpuasa orang dah mula mencari buluh ni,buluh ni boleh disimpan selama itu dengan tak mengeratnya menjadi pendek.

(Lemang yang dibakar dengan api yang sederhana)

Dibakar perlahan selama 6jam,Jangka masa membakar lemang bergantung kapada kemahiran seseorang tentang cara pengunaan api yang sebesar mana harus diguna,kalau kita tersilap mengunakan api mungkin boleh membakar seluruh buluh lemang.Ada sesetengah orang membuat lemang dengan memasak dahulu pulutnya kemudian baru diisi kedalam buluh dan dibakar,bagi aku cara yang macam ni tak sedap,mungkin sentuhan tradisional nya  tak ada,menjadikan nya tak sedap.Membuat lemang memerlukan kesabaran yang tinggi sebab akan mengambil masa yang lama untuk masak,kalau nak lagi sedap lemang kita,setelah lemang kita masak kita hendaklah biarkan diapi selama beberapa jam lagi baru lah boleh diangkat dan dimakan,sekian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan