Khamis, 19 April 2018

taman ular perlis


Taman ular dan reptilia negeri perlis terletak disungai batu pahat.Sungai batu pahat terletak 10 km dari bandar kangar.Terletak lebih kurang 20km dari wan kelian iaitu sempadan perlis thailand.Tempat ni sangat mudah untuk dikunjungi kerana terletak ditepi jalan utama ke-wan kelian dan padang besar.Laluan ni merupakan laluan yg paling tepi atau yg paling hujung semenanjung malaysia.Sempadan Thailand yg paling dekat hanya 1.5 km sahaja.Sempadan Malaysia dan Thailand dipisahkan dgn bukit batu kapor yg menjulang tinggi.
Taman ular ini terbahagi kapada dua bahagian iaitu geleri dalam dan geleri luar,Geleri dalam menempatkan ular didalam peti kaca,Selain itu disediakan replika2 ular dalam bentu yang besar.Banyak jenis ular yang ada disini tp kebanyakan ular2 yg dipamirkan hanya bersaiz kecik sahaja.Geleri luar menempatkan ular2 yang bersaiz besar dan diletakan didalam pondok yg besar yg berukuran 6x6 kaki dan ada yg lebih besar dari itu.Selain dari ular terdapat juga reptilia lain seperti biawak.
Aku kesini pada 15-4-2018 yang baru lalu,aku sengaja tersinggah disini setelah tenguk papan tanda yg berwarna koko atau coklat ditepi jalan.Aku sendiri sangat pengeli dgn ular2 ni tapi dah jauh datang dari terengganu rasanya rugi kalau tak singah walau pun sangat takut tgk ular,Pengalaman aku disini sangat mengerikan,dibimbangi ada ular yg terlepas dari kandang/sangkarnya.

Untuk masuk kedalam taman dikenakan bayaran sebanyak RM6.00 untuk dewasa dan RM3.00 untuk kanak2 .Masa tidak terhad,boleh tgk ular sepuas hati sehingga taman ditutup pada sebelah petang,tapi siapa lah nak tgk ular lama2 macam tu.

Bila masuk kat dalam,kita akan ditawarkan untuk ambik gambar kerana mengunjungi taman tersebut,Gambar boleh dibeli setelah kita keluar dari taman..Bayaran yang dikenakan sebanyak RM 25.00 sekeping tapi akan dikenakan sebanyak RM 50.00 untuk tiga keping,Gambar dihiasi dengan sebaik2nya,Dibuat seperti Album gambar.(mahal serupa bedil).Mahal yg aku maksudkan kerana aku sendiri bawak kamera yg lebih mahal dan besar dari kepunyaan pengurusan taman..hahahaha.

Kemudahan asas disediakan dgn secukup nya seperti tandas,surau dan tempat berehat.Memang benar2 santai duduk dalam taman yg agak mengerunkan ini.Kawasan nya juga boleh dikatakan luas,terasa rugi kalau dah sampai perlis tak kunjungi tempat ini,lagi pun kebun mempelam harum manis memang banyak terdapat disepanjang jalan,alang2 dah beli buah mempelam yg termashyur diserata dunia,baik je lah singgah kat taman ni,hahahahaha....SEKIAN

GELERI DALAM





GELERI  LUAR.









Ahad, 25 Mac 2018

pengalaman jadi juru gambar cap ayam dikenduri kawin.


Pada musim cuti sekolah yang bermula dari 16-3-2018 hingga 24-3-2018 terlalu banyak jemputan kenduri kawin,tak ketinggalan dikampung aku sendiri.Sekurang2nya ada enam walimatulurus dikampung aku,Jemputan kawin dari luar kampung memang bertali arus umpama kederaan dilebuh raya,memang tak terlayan.Walau pun banyak dan tak mungkin aku menghadirinya tetapi mesti jugak hadir atas sebab kawan2 dan saudara mara.Hubung kait aku dengan kenduri  kawin kat kampung aku atas sebab jiran sekampung dan saudara mara,kenduri diluar kampung  atas sebab saudara mara dan kawan2.Kalau kenduri kat luar dari kampung aku sendiri memang tak jadi masalah lansung,Pergi, lepas tu makan,lepas tu bersalam kaut, last sekali balik,memang tak ada hal,yang jadi masalah apabila kenduri dikampung aku sendiri,dari pagi sehingga petang aku terpaksa duk terconggok tunggu pengantin,tujuan nya nak ambik gambar dia orang berarak,dia orang bersanding,dia orang makan sambil suap menyuap kecik2 yakni makan hipokrik.Kalau hari itu ada banyak jemputan kawin yang melibatkan kenduri luar kampung dan dalam kampung aku,aku akan terkejar2 umpama anak anjing yang dahaga,kejar keluar kampung lepas tu masuk plk dalam kampung.tujuan terkejar2 tu hanya lah snap gambar pengantin baru,Tujuan nya hanya lah nak buat catitan kegiatan dalam kampung aku,Musim kawin ni lah aku menjadi macam sibuk,terhanje2 kebanyak tempat untuk mencari sudut yang paling bagus nak shoot gambar.Sebenarnya catitan yang dibuat hanya nak memenuhi kehendak JKKK kampung aku,kalau tak dibuat mungkin ajk nya akan cakap,aku payah untuk berkira,last penyakit buat catitan ni terkena kapada aku.Catitan yang aku maksudkan ialah blog,Kampung aku ni ada blog nya sendiri,Macam nak mengada lah sangat,ada blog lah sangat,last aku jgk yang kena,padan dgn muka.Sebab apa yang aku kena buat,mungkin sebab aku yang paling cerdik,hahahaha...tak ada lah memang aku yang paling bodoh sebenarnya kerana kat kampung aku ada yg kerja macam2, ada yang jadi pegawai2,cikgu cikgi,misi2,kontraktor2,ramai yang ada kebun kelapa sawit yang luas2,aku sendiri apa ada?,kosong papa kedana,pendek kata aku lah yg paling bodoh dan miskin,kalau sudah miskin tentu banyak masa nak hadap komputer,kalau kaya memang tak ada masa nak hadap komputer sebab nak kira duit jer,heeee...Atas sebab itu aku yang kena buat blog untuk JKKK kampung aku,bayaran nya ialah minum air jer,lepas tu dia orang puji2,memang kenyang pun kena puji ni,huhuhu..Sebut JKKK tentu ada yang terasa kecenderungan politik nya kapada parti pemerintah dan itu adalah benar,tak ada yang tak benarnya tapi aku sendiri bukan lah cenderung kapada parti politik yang memerintah tetapi aku hanya boleh berkerjasama untuk kemajuan setempat.Boleh pakai baju lain dimasa yang sama,tak ada masalah.Buat blog pulak terbahagi kapada banyak cabang plk,blog aku sendiri yang ni,blog jkkk,blog motocross team aku.Banyak punya kerja.. :)

Yang aku nak cerita tentang blog jkkk ni,Blog jkkk yang aku handle ni melibatkan banyak cerita yang berkait dengan kegiatan penduduknya,pertanian,permainan,kegiatan seperti gotong royong,kenduri kawin dan semua yang berkaitan dengan kampung aku.


Gambar perkawinan sepupu  aku,dia ni tinggal dikuantan,aku jarang berjumpa dengan sepupu aku ni,lebih2 plk dia perempuan.Gambar ni sekadar hiasan,tak ada kena mengena dengan blog jkkk kampung aku,sbb dia bukan orang kampung aku,hahaha.

Yang aku nak cerita ialah yang berkaitan dengan kenduri kawin,kenduri kawin mempunyai masa yang panjang iaitu sehari suntuk atau lebih dari tu.Lagi pun kenduri kawin tak boleh hanya buat2 cerita,mesti cerita betul,kalau yang tak melibatkan kenduri kawin seperti sejarah kampung,tentu saje tak melibatkan orang,hanya kita mesti jumpa orang dan kita sendiri boleh kontrol cerita,kalau kenduri kawin kita tak boleh sama sekali nak kontrol cerita kerana kejadian mesti ikut langkah2 nya sendiri. Sebagai contoh ketibaan pengantin,ketibaan pengantin  biasanya terlewat dari jadual,kadang2 sampai berjam2,sepatutnya datang pagi tapi tiba nya waktu petang.kejadian seperti ini memang menyulitkan.Pengantin baru plk mempunyai banyak kerenahnya,ini tak kena,itu tak kena,perangai mcm ni memang menyulitkan juru gambar2 dan termasuk aku juru gambar cap ayam.Kebanyakan yang banyak kerenah ialah pengantin perempuan.Ambik gambar pengantin yang datang pula bermula dari keluar pintu kereta,berarak kerumah pengantin,bersanding,makan beradat dan ada sikit2 out door,Juru gambar pengantin sendiri mempunyai banyak acara nya,aku tak kuasa nak ikut..Kalau aku sorang yang jadi jurugambar,aku terpaksa control majlis,dari acara pertama hingga habis.Kadang2 ada jgk yang berkaitan dengan make up aku terpaksa handle.Majlis yang terpaksa aku kontrol disebabkan tuan rumah tak sewa DJ,Juru acara disatu2 majlis biasa nya akan mengawal setiap perjalanan acara kenduri kawin.


Dia ni jgk sepupu aku,dan dia bukan orang kampung aku,jadi dia tak ada kena mengena dgn blog jkkk kampung aku

Cerita kerenah pengantin ni macam2,disatu majlis menghantar menantu (tempat aku dipanggil macam tu) aku menjadi juru gambar tak rasmi pengantin,pengantin sendiri baik sangat dengan aku,mungkin pengantin ni syok kat aku sebelum dia kawin,hahahaha.Pengantin ni selalu mengekor aku dan menyuruh aku snap sebanyak2 gambar,semasa singgah disebuah masjid utk berehat pengantin baru dah tak larat nak pakai kasut tumit tinggi dia,selipar aku yang jadi mangsa nya,aku sendiri yang bawak kasut nya dan aku memandu berkaki ayam,last aku beli selipar jepun bila sampai distinasi,tak kan aku nak berkaki ayam kemajlis kampung orang. Disatu majlis lain plk,seorang pengantin yang sudah di make up oleh mak andam nya menjadi tak tentu arah dgn make up nya,sama ada jadi ke tak,bila pengantin ternampak je aku,dihulur nya muka dia kat aku,suruh aku tenguk jadi ke tak,comel ke tak..Terasa jgk diwaktu itu menjadi satu dosa bila duk renung muka pengantin perempuan sebegitu dekat,terasa jgk nak cium pengantin tu hahahaha....last aku kata,
”saya ni lelaki,saya tau apa yang saya tenguk,” Aku plk tak kan nak ckp tak comel,nanti kena hempuk dgn mak andam dia. J,Kadang2 kerenah pengantin memang tak disangka2,(Maksud aku pengantin perempuan je,pengantin lelaki tak ada masalah lansung,dilumur dengan tanah liat pun tak pe)
Contoh gambar2 yang aku ambik,bukan sekadar gambar pengantin sahaja.
Walau pun aku dah lama buat kerja ambik gambar kat rumah pengantin baru dikampung aku,baik pengantin lelaki atau pengantin perempuan sama ada dikampung aku sendiri atau dikampung orang,aku memang terasa atau ada rasa segan untuk kemajlis yang melibatkan orang berada.Aku yang cap ayam ni terasa segan benar melibatkan majlis yang gilang gemilang.Terasa ada kasta disitu,atau pun aku sendiri yang membina kasta.Kalau rumah orang kaya kat kampung dan aku segan untuk pergi,aku meminta orang  kuat JKKK dikampung aku utk ambik gambar dan mengambil maklumat dari mereka,jadi cerita nya aku yang tulis.

Tu lah cerita aku sebagai juru gambar cap ayam kat kenduri kawin dikampung aku...Kamera yang aku guna ialah jenama Nikon  D3300 dan handycam berjenama sony.Kalau tempat pernikahan yang jauh dari kampung aku,aku akan bawa lap top,supaya senang save gambar.

Contoh blog kenduri kawin yg aku buat kat link ni http://bukitgemuroh-community.blogspot.my/2017/05/ton-jiwa-teratur-menyambut-menantu.html

Ni plk contoh blog team motocross..http://htmcc-motocross-cubcross.blogspot.my/2013/06/htmcctasik-kenyir-motocross-challage.html

Gambar yang macam ni pun aku snap..haha

Khamis, 22 Februari 2018

cinta nasi lemak

Cerita aku ni cuma cerita biasa sahaja. Cerita yg kerap terjadi di alam maya.Cuma cerita cinta nasi lemak ni  sgt berkaitan dengan nasi lemak,Cerita yang terjadi antara aku dan awek aku,sebenarnya kalau dikira dari usia aku,aku tak ada lah nak berawek2 sangat,Awek ke mender nya sbb aku dah tua,tapi tah macam mana ada lah seorang awek tu yang berumur dalam 25 tahun,nak bermerendek (aku tak tau plk merendek tu apa,cuma aku faham maksudnya nak berkenalan) dengan aku,aku sendiri buat acuh tak acuh sahaja kerana sikap aku tu sendiri yang malas sangat nak bercintan cintun,semetelah lagi nak kawin,Aku sendiri dah tulis dalam blog aku tentang aku yang malas nak kawin..(Boleh baca di link ni)   http://azramsulong.blogspot.my/2015/03/kawin.html  

Aku berkenalan dgn awek ni pun sgt mudah,Disatu hari dia bertanya kapada aku harga barang disatu gerai,dia sangka aku lah tuan gerai,yg sebenarnya aku sendiri pelangan macam dia jugak,Cuma tuan gerai kedalam sebentar mengambil barang yg aku nak beli,dimasa tu memang tak ada pelangan yg lain kecuali hanya aku dan dia sahaja.Aku terangkan keadaan yg sebenar dan awek ni Cuma tersengeh agak malu.Habis kat situ...

Besuk nya aku terjumpa lagi awek ni ditempat yg lain,sama ada dia yg skodeng aku,aku tak tau sebab aku tak tertenguk pun dia,jadi aku sesekali tak skodeng awek ni,Aku memang agak dia yang skodeng aku kerana dia yg tegur aku dari belakang.Dia sengeh sambil tegur aku,Senang bicara dia tersenyum kapada aku,Awek ni bercakap dengan lebat dgn aku melebihi dari kelmarin,Oleh kerana keramahan nya,aku jadi berani untuk meminta nombor taliponnya,Kira2nya aku gedik jgk laaa,Dia bagi nombor talipon nya dan dia bagitau boleh jgk whatsaap. Aku miss call untuk bagitau nombor talipon aku.Dia tak mintak pun Cuma aku je gedik...

Seminggu berlalu aku memang teringat dgn awek yg aku jumpa tempuh hari,tapi aku tak berani nak talipon atau whatsaap dia,memang itu kelemahan aku,semua nya tak berani dan cukup seminggu itu lah dia telah whasaap aku dan dia bertanya masih ingat kah aku kat dia,Bohong lah kalau aku cakap tak ingat kerana nombor talipon yang tertera aku sangat kenal memang nombor yang telah diberikan kapada aku sejak seminggu yang lalu.Sejak itu aku mula lah bergedik,macam2 aku tanya dia dan macam2 dia tanya aku,Macam benar2 berkenalan lah.Nama dia aku namakan sebagai salena gomez tp bukan salena gomez yang jadi awek justin bieber tu tp salena gomez lain,nama salena gomez untuk menyamar,heeee J  Nama aku ialah nama blog ni,tak ubah sikit pun kerana citer ni cerita betul bukan cerita rekaan... :)

Kira2 nya hampir setiap malam berwhatsaap sehingga menjadi rakan  facebook,Punya lah chatting difacebook dan berwhatsaap hampir setiap malam.Semasa berwhatsaap,bermessenger aku sempat juga bergedik dengan memanggil nya sayang,seingat aku aku memanggilnya sebagai sayang hanya dua kali itu pun semasa last whatsaap tgh malam,dia cakap nak tidur,Aku jawab,”Ok lah sayang,semoga mimpi yang indah,” Dia sent pelekat sengeh..aku pun sengeh jgk,hahahaha..

Masa chatting ni lah aku sempat bertanya kapada awek aku ni macam ni...”kita tengah bercinta ke apa ni,” dia jawab,” entah,tak tau lah,” Punya lah bodoh aku hingga tak tau bercinta ke apa.Dah dia cakap mcm tu aku hanya layan2 sahaja.Bercerita seperti biasa sehingga lah disatu pagi iaitu pagi tadi,khamis 22-2-2018, dia whatsaap aku,bertanya kabar seperti biasa sehingga dia meminta nasi lemak,dia lapar katanya,tak makan lagi.Aku punya lah lurus bendol cakap macam ni,”ish pegi lah beli,bkn saya nak hantar jauh2 ni,” Dia jawab,”tak per lah,ingat kan senang berkira,rupa nya payah,”.Seminit kemudian nya aku dah tak boleh Whatsaap dia,aku rasa dah kena block.Aku buka facebook dan check list nama nya,memang dah tak ada,paparan laptop aku menunjukan,kandungan tidak tersedia...aku pergi ke messenger pun begitu jgk....Anda tidak boleh balas perbualan ini....Aku diam seribu bahasa,tak boleh nak kata apa,bukan aku nak menangis plk,Cuma aku ligat berfikir sbb apa perkara ini boleh terjadi,Diam2 aku berfikir,mungkin dia dah tau status aku,dulu dia agak aku org yg ada2,mungkin dia tgk kereta aku menyebabkan dia rasa aku ni kukuh ekonomi,mungkin dia terjumpa org yg kenali aku dan dari situ dia tau kedudukan aku yang miskin dan tak ada apa2.Kalau itu yg dia fikir dan tau,aku memang tak nak komen apa2,terserah je lah.Jadi kekal lah aku tak ada awek,putus tengah jalan disebabkan salah yang aku tak buat....

Atas sebab nasi lemak ni lah aku bagi tajuk cerita aku ni sebagai CINTA NASI LEMAK...hahahahaha...aduh,dunia dunia...

Selasa, 30 Januari 2018

pesakit luar

Hari ni aku ke spital sbb bwk mak aku kerana rutin tiga bulanannya..Tapi bukan aku nak citer perihal mengada2nya aku,baiknya aku bawak mak kespital,Yg aku nak citer tttg pesakit2 yg datang,Rata2 yg datang berumur lengkongan 60 thn keatas,Alhamdulillah org muda tak sakit sbb tu org muda tak ada sebagai pesakit,syukur alhamdulillah.....Dari lojik nya mmg lah barang lama kena masuk bengkel,Barang baru kena bergasak habis2an supaya membolehkan masuk bengkel.

Yg aku nk citer dan sngt sedih kerana ada beberapa org pesakit yg sgt berumur dtg sendirian,terkinja2 utk mencari step yg sepatut dilalui dgn membawa buku rawatan nya yg byk dan tebal,tertanya2 jgk aku,anak2nya kat mana,cucu2 nya kat mana? Sbb apa tak boleh nak tolong perkara yg semudah itu akibatnya org lain plk yg ssh sbb pesakit tu mesti bertanya kpd org lain apa yg patut dibuat,Walau pun dah biasa datang tp kekeliruan tempat nak letak dokumen pun boleh menyebabkan org yg dah berumur menjadi terkinja2 dan nmpk sgt susahnya yg terlihat dimuka nya.

Org lain itu ialah aku,Aku mmg dikenali sebagai org yg malas nak tolong org,sbb aku mmg malas nk tolong,buat menyusah jer...tp naluri aku terpaksa jgk tolong wlau pun tak ikhlas.Tolong pun bkn sampai mcm tebang kayu balak,sekadar kata “letak kat sini pok cik” tu jer..Ikut nafsu aku,aku nk tgk je org tu rebah berdebek kat situ biar je org tua tu rebah bkn mak bapak aku,tp itu lah,sebelah kejam sebelah lagi baik sgt..hampeh betul...


Atur cara yg sepatut dilalui oleh mak aku bila kespital ialah..

1) Daftar>>>>>>>>tunggu utk diberi nombor

2) Dapat nombor giliran,pegi check paras gula>>>> yg ni pun kena tunggu.

3) Pergi check tekanan darah>>>>> tunggu lama jgk

4) Lepas tu pergi ke Zon plk utk jumpa doktor

5) Setelah periksa doktor,Ambik ubat>>> step ni yg paling lama

6) Balik>>> sebelum tu pegi pasar ke,mkn roti canai ker.

Semua proses diatas mengambil masa dalam 3 jam sehingga 4 jam

Jumaat, 22 Disember 2017

Geleri dharurat bukit kepong

Kalau sebut bukit kepong mesti kita teringat filem bukit kepong yang telah mendapat sambutan hangat sedikit masa dulu,Filem bukit kepong telah diarahkan oleh Yusuf Haslan.Dalam filem tu digambarkan sekumpulan polis mempertahankan balai polis bukit kepong dari ditawan oleh kumpulan komunis,Pengorbanan yg tinggi telah ditunjukan oleh angota polis yg boleh dijadikan wira dalam mempertahankan negara.Untuk mengabadikan pergorbanan perwira2 tersebut sebuah geleri untuk memperingatkan jasa mereka telah dibina.
Geleri ini telah buka kpd org ramai pada bulan februari 2017 yg baru lalu.Geleri ini telah dibuka untuk orang ramai dan tak dikenakan sebarang bayaran,Sejak dibuka geleri ini menerima kunjungan yg tak henti2 dari orang ramai terutama nya pada hari cuti,sekurang2nya itu yg telah diberitahu oleh pegawai penerangan yg ada digeleri tersebut.Geleri ini dibuka kapada orang ramai enam hari seminggu kecuali pada hari isnin.

Bangunan geleri dharurat bukit kepong mempunyai 3 tingkap,Tingkap yg pertama ialah bahagian bawah dan 2 tingkat yang diatasnya mempunyai gambar2 tentang sejarah bukit kepong dan mengandungi banyak peralatan yang digunakan oleh pihak polis dizaman tersebut.Malah diluar bangunan geleri dibina semula jeti yg digunakan oleh angota polis dizaman tersebut.Ditingkat yg paling atas mempunyai sebuah panggung wayang kecik untuk pengunjung melihat tayangan filem yg dimainkan,Filem yg ditayang ialah yg berkaitan dgn bukit kepong dan kepolisan.Filem bukit kepong seperti yg diketahui ramai menjadi sajian utama...Terlalu banyak untuk diceritakan tentang peralatan yg digunakan oleh angota polis dimasa tersebut,untuk lebih jelas diharapkan pergi sendiri melihat barangan yg dipamirkan,hehehehe...
Kemudahan yang disediakan seperti dikebanyakan tempat yg menjadi kunjungan ramai seperti tandas,surau,tempat rihat,tempat bertanya dan sebagainya.Semoga dgn terbina nya geleri dharurat bukit kepong dapat orang ramai menghayati peristiwa bukit kepong yg sangat trajis itu,Sekurang2nya orang ramai dapat menghargai pengorbanan pihak polis dalam melawan komunis,thank you dan Sekian..

Alamat geleri dharurat bukit kepong ialah:
Jalan Muar-Labis,Bukit Kepong 84600 Muar Johor

Aku kegeleri ni pada 17-12-2017.Perasaan aku bila menjejaki geleri ni agak sebak kerana terdengar jeritan budak2 dalam filem bukit kepong seperti yg dimainkan  sepanjang masa didalam bangunan geleri ni,rasa macam yer yer je,Macam budak2 tu benar2 takut..... 


GAMBAR2 KAT BAWAH MERUPAKAN APA YG ADA DALAM BANGUNAN DAN GAMBAR KAT ATAS TERLETAK DILUAR BANGUNAN TIDAK TERMASUK SUNGAI KERANA SUNGAI TAK ADA KENA MENGENA DGN BANGUNAN,SUNGAI NI SUNGAI MUAR






















Selasa, 19 Disember 2017

Tanjung piai

Mercu tanjung piai

Tanjung piai terletak dimukim kukup pontian Johor.Kelebihan taman negara yg dipenuhi dgn pokok bakau ini ialah kerana tanah nya merupakan tanah paling hujung benua Asia.Atas sebab2 ini lah taman negara tanjung piai menjadi sangat gah pada nama nya.Dari arab saudi kemongolia membawa ke negara cina hingga thailand,last2 tanjung piai merupakan tanah yang paling selatan benua Asia,Tak nak gah macam mana kan.:) :)
Lot parking yg luas

Aku tak tau sangat tentang tanjung piai sehingga aku terbaca dalam majalah mengenai misteri2 yg terjadi kpd kaki tangan taman negara tanjung piai.Seingat2 aku majalah yg aku baca ialah mastika dan kisah misteri nya aku kurang jelas,Lebih mudah ialah aku dah tak ingat,hahahaha...Sejak itu aku bercita2 utk ketaman negara tanjung piai.Bercita2 utk ketaman negara ni bukan lah mudah kerana kedudukan nya dipenghujung negeri Johor dan aku plk di hulu terengganu,Tiada kepentingan untuk pergi,memang masa jadi tak ada,walau pun aku dah ke Johor banyak kali.Walau macam mana terlewat pun aku ketaman negara ni, tak jadi hal sangat kpd aku kerana penduduk johor sendiri masih ramai yg belum sampai kesini,Yang tinggal dimersing tentu tak ada kepentingan utk kesini tanpa alasan yg menesabah.Saja2 nak pergi mmg menjadi keberatan terutama kpd yg tak berminat dgn tempat2 yg macam ni.
Laluan pejalan kaki.Laluan mcm ni banyak dibina utk pengunjung2 pergi ketempat2 menarik ditaman negara tanjung Piai.Sekurang2 lebih dua kilometer laluan pejalan kaki dibina untuk keselesaan pelawat

Untuk ketaman negara ni bukan lah payah sangat,sekadar guna aplikasi waze atau pun google map,Taip saja tanjung piai johor,aplikasi tersebut akan tunjuk arah se ditel mungkin,aplikasi tu plk siap bergurau dgn kita.Taip saja dimana sahaja,sejauh Perlis atau pun dalam negeri johor sendiri.Tak ada masalah langsung utk ketaman negara tanjung piai,Jadi tak ada masalah untk sesat atau payah utk kesini,malah kedalam tanah pun aplikasi yang ada akan tunjuk arah nya..kih kih kih:) :):)
menara pemerhati,dibina sedemikian rupa untuk keselesaan pengunjung

Nama Piai diambil dari sejenis paku yang bernama piai tapi aku sendiri pun tak tau ada nama paku yg bernama piai,mcm kelakar lah plk nama tu,bunyi macam perkataan orang asli jer, :).Taman negara tanjung piai bukan lah taman negara seperti endau-rompin atau taman negara yang terletak diterengganu pahang dan kelantan tetapi taman negara ni dipenuhi dgn pokok bakau seluruh nya.Luas taman negara tanjung piai ialah dalam 520 hektar sahaja yang bersamaan dgn 1300 ekar,Sangat kecik kalau dibandingkan dengan taman negara endau rompin yg berkeluasan 50,000 hektar.Bepuluh kali ganda..
Jeti tengah laut.Dari sini kelihatan pulau indonesia,iaitu pulau karimon

Kemudahan yang ada ditaman negara tanjung piai boleh dikatakan sebagai terbaik,Tempat letak kereta yang luas dan tak dikenakan bayaran.tandas,surau,gerai jualan,bilik pamiran,panggung wayang kecik,tempat perjalan kaki yg kukuh untuk ketanah paling selatan benua Asia,Menara permehati yg tinggi,wakaf2 tempat berehat,Jeti hingga ketengah laut dan bayaran untuk masuk telah diperuntukan sebanyak rm5.30 untuk dewasa dan pelajar serta warga emas sebanyak 3.20 sen,Bayaran ini sangat memadai kerana pengunjung boleh berada dalam taman sehingga sehari suntuk..Taman negara paya bakau ini dikelolakan oleh jabatan perhutanan negeri Johor.
Titik paling hujung benua Asia tetapi agak malang tulisan nya seolah2 telah dirosakan atau pun terjatuh dengan sendiri .Harap pengurusan dapat baiki tempat2 yg macam ni.

Aku ketaman negara tanjung piai pada 16-12-2017.Aku bertolak dari terengganu pada hari jumaat 15-12-2017,pukul 9 pagi dan sampai dipagoh rumah saudara aku pada pukul 4 petang,tidor semalam dipagoh dan ketaman negara tanjung piai pada sabtu pukul 9 pagi,Sampai ditaman negara tanjung piai hampir pukul 12 tgh hari dengan jauh perjalanan 160 km dari pagoh ke tanjung piai,Kelewatan disebabkan keadaan jalan raya yang sibuk disemua bandar2 dijalanan,tempat2 yg sibuk bermula dari bandar parit sulong,bandar batu pahat,bandar pontian,pekan2 kecik dilaluan sehingga ke tanjung piai,sebenarnya diperjalanan keadaan traffik sangat sibuk,mungkin kerana cuti sekolah dan banyak tempat ada keramaian kenduri kawin,sungguh pun hanya kenduri kawin,satu2 tempat itu menyumbang banyak kpd kesesakan jalan raya.
Laluan pejalan kaki ditengah laut..Keistimewaan tempat ni untuk melihat ikan tembakul berlaga.Banyak ikan tembakul bermain2 bila air laut surut.

Ditaman negara tanjung Piai aku ambik masa selama lebih 3 jam dgn pergi dikebanyakan tempat.Termasuk tanah hujung benua Asia.Aku bertolak balik ke pagoh dan tidur untuk semalam lagi dan balik keterengganu pada keesukan hari nya iaitu pada hari ahad 17-12-2017,Kos minyak sebanyak rm300 termasuk dengan tol di LPT 1 dan LPT 2,Semua perjalanan dalam 1200 km pergi balik termasuk ronda2 dihari pertama dan hari ke-3 sebelum balik ke terengganu..Sekian...

LAIN-LAIN GAMBAR.





 BAHAGIAN HADAPAN TAMAN/PINTU MASUK







BAHAGIAN DALAM








BAHAGIAN BELAKANG