Selasa, 12 Februari 2019

setiu board walk

Pintu Masuk

Setiu board walk,Satu kawasan tanah basah didaerah setiu,Kawasan ni terletak ditepi sungai setiu,berhampiran dgn pantai laut china selatan.Nama yg dibagi sebegitu rupa,aku sendiri pun tak tau sebab musabab nya.Mungkin untuk dibaca supaya ada standard.Kalau nak diterjemah ke dalam bahasa melayu tentu lah akan jadi papan berjalan atau pun laluan papan atau laluan kayu,huhuhu..Macam2 sekali..Tapi mmg benar pun,laluan yg dibuat semacam titi diseluruh kawasan tu..Aku agak panjang nya laluan ni dalam 400 meter [aku tak ukur]...Laluan kayu ini dibina utk memudahkan pengunjung utk menikmati keindahan tempat ni sehigga jauh kedalam. Board walk setiu ni ialah kawasan berpaya,kalau di umpama dikawasan tanah hulu,    tp ditepi pantai mcm ni aku sendiri tak tau nak panggil apa.Kalau air laut pasang kawasan ni akan dipenuhi air dalam separas pinggang,senang cerita,kalau air laut pasang besar,tempat ni akan tengelam lagi dalam.Luas kawasan ni mungkin berpuloh2 ekar jgk.Pokok2 yg ada disini macam2 nama nya,yg aku ingat ialah kayu bakau dan pokok nipah,Banyak lagi pokok lain yg aku tak hafal [nak hafal buat apa,bkn nak ambik periksa pun].Nak bagi mudah faham tentang kawasan ni mungkin boleh disebut sebagai hutan kayu bakau atau hutan rimba ditepi pantai.Walau pun disebut hutan rimba tapi tak lah mcm hutan rimba kat bukit dan gunung2 tapi hutan rimba yg kecik,kikikiki..

Dari pintu masuk sehingga ke sungai setiu lebih kurang 350 meter,panjang nya pula dalam 1500 meter,jadi kawasan board walk setiu ni boleh dikatakan sebagai luas jugak. 350 x 1500 = 525000 meter persegi..luas tu..Keluasan mcm ni dah boleh buat airport kecik..

Kawasan hutan ni mempunyai sistem nya sendiri,ada alur,ada daratan,Selain dari macam2 jenis tumbuhan yg hidup subur dikawasan ni,terdapat jgk binatang yg mendiami kawasan ni,Ada kera ada memerang,selain itu dalam alurnya pula,ada ketam,lokan,siput dan ikan2 yg berenang berkawan..Sungguh mengasyikan.

Aku pergi ke board walk setiu pada 10-2-2019,Aku dapati tempat ni sedang dibina semula,Dimasa itu hanya aku je yg ada,pengunjung2 lain tak ada,mungkin aku pergi tak kena masa,iaitu bukan hari cuti,Nak masuk kat dalam kena daftar terlebih dulu,Aku tanya kpd cik kak rela yg jaga kat pintu masuk,kepentingan apa kah daftar,sedang hanya aku je ada kat situ,Dia jawab utk keselamatan,kat dalam kawasan hutan dah ada yg mati sbb lemas,jadi dgn daftar nama dapat memastikan pengunjung selamat.Maksud nya kalau pengunjung tak keluar2,pihak pengurusan akan pergi cari.Seperkara lagi tempat ni dilarang sama sekali menangkap apa yg ada didalam nya,samaada ikan,ketam lokan,siput dan apa saja,kera pun tak boleh ditangkap  hahaha.Harapan aku supaya pengurusan membina lebih banyak lagi board walk supaya pengunjung dapat menikmati flora dan fauna nya diseluruh kawasan.Sekarang hanya ada satu laluan board walk saja merentasi hutan yg terus ke sungai setiu...sekian
binaan baru

tempat parking baru

Nampak sangat tempat ni tak ingin lagi menerima pengunjung utk sementara.

Tempat rehat mcm ni ada tiga hingga empat buah 

board walk

tumbuhan hutan nya

Alur yang ada didalam kawasan,Kalau air pasang,alur ni mcm sungai

binaan board walk yg teguh

Sungai setiu

Kat sini ada sangkar ikan yg mungkin dibela oleh pengurusan.Mungkin sebahagian dari projek

Papan tanda larangan yg mesti dipatuhi oleh pengunjung


Mungkin buah nipah,hahahaha

boardwalk yg dibina membujur,melintang dan membujur balik hingga ke sungai setiu

pokok ni lah yg aku agak pokok bakau,mana lah aku tau,aku kenal pokok hutan yg bapak2 saja besarnya..heeee

Kawasan ni group pokok nipah,klu tak silap

dalam pembinaan

Salah satu tempat berteduh,Kat sini ada peta kawasan hutan dan amaran2

macam pokok mengkuang,mungkin waris dia.
Nama pokok ni ialah pandan laut


Ni lah cik kak rela yg bertugas,banyak sangat loyar buruk nya,mudah berbicara,Kuat menyakat orang.
Catitan,sungai yg dinamakan sebagai sungai setiu itu sebenarnya bukan sungai setiu tetapi sungai tu menghala ke sungai setiu,mungkin jgk sungai tu sebahagian dari sungai setiu,dlm google map tak diberi nama utk rujukan.
video di boardwalk hingga ke sungai setiu

Ahad, 10 Februari 2019

Air terjun sungai bangan

Air terjun disungai bangan terletak dikampung syukur didaerah dungun terengganu.Terletak sejauh 390 km dari kuala lumpur, 130km dari bandar kuala terengganu,sejauh 70km dari bandar dungun dan 90 km dari kuala berang.Untuk ke sungai bangan dari mana2 distinasi sangat mudah kerana kawasan perkelahan sungai bangan dihubungi dgn jalan raya yg baik.Air terjun sg bangan tidak tercemar kerana pembalakan telah tiada utk sekian lama,sungai bangan jgk merupakan salah satu air sungai yg paling jernih tetapi jernih nya air sungai bangan hanya terletak jauh keatas gunung,ditempat perkelahan air nya biasa2 sahaja.Kawasan air terjun sungai bangan telah menjadi tempat perkelahan sejak 10 tahun yg lalu tetapi popular nya sejak tiga tahun yg lalu.Air terjun ni mungkin bukan kawasan dibawah pengawasan jabatan hutan kerana air terjun ini tak ditutup kpd umum seperti kawasan perkelahan yg lain.Biasanya kawasan perkelahan akan ditutup kpd umum dimusim tengkujoh yakni pada bulan november hingga febuari.Mungkin jgk kawasan perkelahan sungai bangan diselia oleh pihak berkuasa kampung sahaja.Hendak ke air tejun sungai bangan sangat mudah,taip saja sungai bangan di google map dan perkhidmatan itu akan tunjuk arah yg sepatutnya..

Kemudahan yg ada...
Oleh kerana air terjun sungai bangan bukan dibawah mana2 jabatan maka kemudahan yang ada sangat sedikit,yg ada hanya tandas serta kedai2 yg diusahakan oleh penduduk kampung,Kedai2 hanya lah dibuat dgn kayu hutan sahaja,walau mcm mana pun pengunjung ke sungai bangan tak boleh dipandang rendah terutamanya masa hari cuti...Kemudahan lain yg ada ialah pelampung dan tilam pelampung utk kemudahan para pengunjung  mandi manda dan bermain air sekeluarga..Kadar sewaan pelampung ialah..
tiga pelampung untuk rm 10
pelampung tilam kecik rm 5
pelampung tilam besar rm 10
Masa sewaan untuk semua pelampung tak ada had,boleh guna sehngga lebam,maksud nya tak lebih dari sehari,Untuk sejam pun itu lah kadar sewaan nya dan sehari suntuk pun kadar itu lah jgk..

Air terjun disungai bangan patut dikunjungi sekeluarga keran tempat ini kurang sikit bahaya nya kalau terjadi fenomena kepala air kerana sungai bangan agak landai ditempat perkelahan,,sekian
Cik kak ini lah yg byk bercerita tentang sungai bangan kpd aku,semua yg aku tulis bersumberkan dari dia,orang nya sgt peramah,dia salah seorang dari perniaga di kawasan perkelahan sungai bangan sejak sekian lama..Aku telah mintak izin utk snap gambar nya..Tapi jangan salah terkam,nanti ada yg kena godam..haha.